MMR chystá změnu zákona kvůli kauze Sunny Days

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj chystá novelu zákona o cestovním ruchu, případně dalších norem. Úřad tak chce do budoucna předejít podobným situacím, jaké se objevily v souvislosti se společností Sunny Days. Na veletrhu Holiday World to ČTK sdělil ministr Rostislav Vondruška.

"Nedostatečnost zákona se v tomto případě evidentně ukázala," řekl Vondruška. Sunny Days přišla o pojištění proti úpadku, následně ztratila koncesi cestovní kanceláře, desítky klientů však stále čekají na odlet na dovolenou. Firma přitom ve středu oznámila, že zájezdy vypravit chce, finanční situace prý je dobrá.

Ministerstvo proto zpracovává právní analýzu, která by měla změnu zákona nastínit. Na stejné téma se bude hovořit také příští týden na setkání vedení MMR se zástupci odvětví cestovního ruchu.

Vondruška zatím spoléhá na svobodnou vůli klientů Sunny Days. "Sunny Days je agentura a lidé nemají jistotu, že pojišťovna bude plnit v případě neočekávané události," uvedl ministr. Odvoz z místa pobytu v případě krachu firmy označil ministr za problematický, klienti se proto musejí rozhodnou na základě "odhadu rizik".

Na druhou stranu podle ministra není potřeba dělat na trhu paniku, pokud Sunny Days plní své závazky. Jak doplnil ministrův mluvčí Martin Ayrer, zájezdy prodané do konce ledna jsou sice pojištěné, vypravit by je ale měla jiná pojištěná cestovní kancelář. Agentura prý zájezdy vypravovat nemůže. Jinak by klienti měli chtít peníze od Sunny Days zpět. Pojišťovna může jednat až po případném úpadku firmy.

Sunny Days má shodou okolností na dnes započatém veletrhu cestovního ruchu Holiday World jeden z největších stánků. Reklamní plachta láká návštěvníky hned u vchody na cestu k moři. Na stánku ale nejsou k dispozici žádné katalogy, obsluha se nechtěla k situaci nijak vyjádřit.

Sunny Days je bez pojištění od začátku února, od té doby také nemůže prodávat vlastní zájezdy. Podle informací Asociace českých cestovních kanceláří a agentur má u kanceláře zájezd koupeno 150 lidí, z toho 30 by mělo odletět v neděli do Egypta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK