Stávka výběrčích daní zahájila sérii protestů proti plánu úspor

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 4. února (ČTK) - Řečtí výběrčí daní dnes zahájili sérii stávek a dalších odborářských akcí namířených proti vládnímu plánu rozpočtových úspor. Plán, který ve středu podpořila Evropská komise, má vytáhnout zemi z krize předlužených veřejných financí a zabránit hrozbě státního bankrotu.

Odborový svaz POE-DOY uvedl, že finanční úřady po celé zemi dnes zůstaly zavřené a daňoví úředníci mají v plánu stávkovat celkem čtyři dny. Před ministerstvem financí v centru Atén dnes pochodovaly desítky úředníků.

Řecká vláda pod tlakem Evropské unie a finančních trhů vypracovala razantní plán úspor, který má do roku 2013 snížit rozpočtový deficit z loňských téměř 13 procent pod tři procenta hrubého domácího produktu. Plán zahrnuje například zmrazení mezd ve veřejném sektoru a škrty zvláštních dávek a příspěvků, které tvoří významnou část celkových příjmů státních úředníků.

"Nechceme vysoké platy, jen peníze ke slušnému životu. Nechceme se stát žebráky," prohlásil podle agentury Reuters šéf odborového svazu Christos Magelis. Výběrčím se nelíbí, že budou obráni o příspěvky v době, kdy vláda bude muset výrazně zlepšit výběr daní a bojovat se všudypřítomnými daňovými úniky.

Na 10. února je naplánovaná širší stávka celého veřejného sektoru. Zaměstnanci soukromého sektoru pak vyjdou ze závodů do ulic 24. února. Řečtí odboráři, kteří jsou pověstní svou militantností, hodlají otestovat, nakolik je vláda rozhodnuta bolestné škrty prosadit.

Socialistická vláda Jorgose Papandrea při svém říjnovém nástupu k moci s žádnými nepopulárními opatřeními nepočítala a v kampani slibovala hlavně "bohatým brát a chudým dávat". Nyní se zřejmě dostane do kleští požadavků EU a trhů z jedné strany a obav ze sociálního neklidu v zemi známé násilností protestů z druhé strany.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK