Zisky vydavatelů platebních karet Visa a MasterCard rostly

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. února (ČTK) - Zisky vydavatelů platebních karet Visa a MasterCard v období říjen až prosinec výrazně rostly díky vyšším objemům nákupů prostřednictvím karet. Zisk MasterCard stoupl o 23 procent na 294 milionů USD (5,6 miliardy Kč). Zisk společnosti Visa vyskočil o 33 procent na 763 milionů USD (14,5 miliardy Kč).

Hospodaření obou firem závisí na poplatcích, které získají od bank, když zákazníci používají jejich kreditní a debetní karty. Výkon MasterCard zaostal za výkonem Visa, protože Visa má mnohem vyšší podíl na trhu debetních karet, které spotřebitelé i nadále využívají denně na nákup nutného zboží, jako potraviny a benzin. MasterCard naopak závisí mnohem více ne kreditních kartách, jejichž využití v době krize výrazně kleslo, protože spotřebitelé se obávají o svá pracovní místa a omezili nákupy na úvěr. Počet karet v oběhu s logem MasterCard se tak snížil o jedno procento.

Objem nákupů s kartami MasterCard se celosvětově zvýšil o šest procent, v USA však klesl. Nákupy prostřednictvím kreditních karet se v USA snížily o osm procent, ve zbývajících částech světa však stouply o devět procent. Nákupy prostřednictvím debetních karet se zvýšily v USA o deset procent a v zahraničí o 16 procent. Celkové příjmy společnosti se zvýšily na 1,3 miliardy USD z 1,22 miliardy před rokem. K růstu příjmů přispělo i zvýšení poplatků při použití karet o pět procent. Počet transakcí uskutečněných kartami stoupl o sedm procent na 5,9 miliardy.

Za celý rok 2009 MasterCard vykázal zisk 1,46 miliardy USD. V roce 2008 firma utrpěla ztrátu 253,9 milionu USD.

Příjmy společnosti Visa v období říjen až prosinec, které je prvním fiskálním čtvrtletím firmy, stouply o 13 procent na 1,96 miliardy USD. Objem nákupů prostřednictvím karet stoupl o 8,5 procenta. Počet karet se značkou Visa v oběhu stoupl o pět procent na 1,8 miliardy a počet transakcí prostřednictvím karet se zvýšil o 12 procent na 10,9 miliardy, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK