Američané začali vyšetřovat Toyotu kvůli problémům s brzdami -------------------- --------------------

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. února (ČTK) - Americká vláda oficiálně zahájila vyšetřování japonské automobilky Toyota kvůli problémům s brzdami, s nimiž se potýká letošní model hybridního vozu Prius. Toyota přiznala, že brzdový systém byl špatně navržen a k jeho korekci je nutné přeprogramovat software. Vyšetřování v USA iniciovalo ministerstvo dopravy.

Národní úřad pro bezpečnost v silniční dopravě (NHTSA) agentuře AP řekl, že na defektní brzdy už od spotřebitelů obdržel 124 stížností. Ve čtyřech případech se přitom problém projevil tak závažným způsobem, že incident skončil nehodou vozu.

Vyšetřování se bude soustředit na objasnění stížností, podle nichž brzdy přechodně ztrácejí účinnost. Týká se to případů, kdy auto jede po nerovném povrchu, přes výmoly či další nerovnosti.

Japonská vláda už Toyotě nařídila, aby problém s brzdami sama vyšetřila. Automobilka sdělila, že modely Prius, které prodává od konce ledna, už mají problém s protiblokovacím systémem (ABS) vyřešený. Týká se to prý už i modelů, které Toyota vyváží na zahraniční trhy.

Toyota má nyní více problémů. Nejzávaznější se týkají plynového pedálu, který se u několika modelů zadrhával a za určitých okolností se mohl zablokovat. Automobilka v těchto dnech zahájila výměnu pedálových systémů, v souvislosti s opravou, ale musí v celém světě svolat k bezplatné kontrole přes osm milionů vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK