Euro k dolaru kleslo nejníže za sedm měsíců

04.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. února (ČTK) - Euro dnes oslabovalo a vůči dolaru se propadlo nejníže za sedm měsíců. Evropskou měnu stáhly dolů rostoucí obavy o finanční zdraví zadlužených zemí eurozóny. Nejnovější statistika z USA rovněž snížila zájem investorů o rizikovější obchody a pomohla nahoru jenu.

Kolem 17:30 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,93 procenta na 1,3759 USD. Vůči jenu euro kleslo o 2,38 procenta na 123,35 JPY. Dolar k jenu oslabil o 1,44 procenta na 89,66 JPY.

Evropská centrální banka dnes podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na úrovni jednoho procenta. Šéf banky Jean-Claude Trichet však odhadl, že mnoho členů eurozóny bude mít problémy s rostoucí finanční nerovnováhou. Nejvíce se zvyšují obavy o situaci ve Španělsku a Portugalsku. Investoři spekulují, že kvůli vysokému dluhu mohou mít tyto země stejné problémy s vysokým rozpočtovým deficitem jako Řecko. Proto obrátili svůj zájem k relativně bezpečnějším měnám, tedy k dolaru a k jenu.

Rostoucí problémy v eurozóně zvyšují naděje, že americká ekonomika oživí mnohem rychleji a že americká centrální banka bude zvyšovat úrokové sazby dříve než ECB. To by zatraktivnilo dolarový majetek. Dnešní údaje o týdenní nezaměstnanosti však mezi investory posílily zájem o méně rizikovější japonský jen. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden nečekaně vzrostl, analytici čekali pokles.

Investoři se nyní soustředí na důležité údaje o vývoji nezaměstnanosti v USA za leden. Zpráva bude zveřejněna v pátek, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK