Moravskoslezský kraj má nový fond pro obnovu měst s penězi EU

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Peníze z evropských fondů už nebudou v Česku poskytovány jen v podobě nenávratných dotací. Novým nástrojem pro poskytování financí z Evropské unie v podobě dlouhodobých úvěrů, záruk a investičního kapitálu se v Česku stane fond s názvem Jessica. Jako první ho v Česku zavádí Moravskoslezský kraj. Při podpisu smlouvy mezi Regionální radou Moravskoslezsko a Evropskou investiční bankou (EIB) dnes v Praze vznik fondu oznámil hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

Peníze z fondu Jessica (zkratka pro Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) jsou určeny na investice do městských oblastí. "Podpis této smlouvy otevírá novou etapu ve využívání evropských fondů," řekl na tiskové konferenci ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. "Prosté dotační vynakládání prostředků má své nevýhody. Měly bychom peníze směřovat tam, kde je umožněn jejich návrat," dodal šéf MMR.

Do fondu bylo převedeno 500 milionů korun z Regionálního operačního fondu Moravskoslezsko. Peníze měly původně sloužit jako dotace na regeneraci nevyužitých nebo zanedbaných budov a areálů, takzvaných brownfieldů, o které ale v kraji za současných podmínek nebyl velký zájem. "Právě oblast brownfields, která je spojená s mnoha majetkoprávními otázkami a dalšími překážkami, je za současných dotačních podmínek jen těžce podporovatelná. Jessica otevírá zcela nové perspektivy," věří Palas.

Z holdingového fondu půjdou peníze k příjemcům prostřednictvím fondu rozvoje měst, kterých může být i více. Moravskoslezský kraj uvažuje zpočátku o zřízení jednoho či dvou městských fondů. Jejich konečný počet bude v budoucnosti záviset na zájmu investorů.

O finance se mohou ucházet soukromí i veřejní investoři. Projekty se můžou týkat přeměny nevyužívaných průmyslových oblastí na výrobní, obchodní a společenské zóny. Využité můžou být také na výstavbu či rekonstrukce kampusů nebo obnovu kulturních památek.

"Předpokládáme, že mechanismus bude plně zaveden do roku 2011," poznamenal viceprezident EIB Matthias Kollatz-Ahnen. Podle bankéře by mohly první tuzemské projekty získat peníze z fondu Jessica ještě letos. Ministr pro místní rozvoj se domnívá, že peníze z nového fondu můžou být atraktivní například pro projekty, které neuspěly v soutěži o dotace z dosavadních fondů EU.

Ve využívání fondu Jessica je v současnosti zapojeno již přes 20 zemí EU. Podle zástupkyně Evropské komise v Česku Ireny Moosové se nyní již ve dvou dalších tuzemských regionech uskutečňuje prováděcí studie k využití nového fondu, jeden další kraj se na tuto fázi připravuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK