Ropa zastavila prudký pokles, barel WTI se vrátil nad 72 dolarů

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. února (ČTK) - Ceny ropy dnes na světových trzích zastavily prudký dvoudenní propad, který je vrátil pod 70 dolarů za barel. Dnes jim k růstu pomáhá především slabší dolar a také sílící názory, že propad z konce minulého týdne byl přehnaný. Podpůrným faktorem byl i dopolední růst evropských akcií a nepřízeň počasí na východě USA.

Kolem poledne se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 72,10 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena nižší skoro o celý dolar. Podobně barel severomořské ropy Brent zdražil na téměř 70,50 USD.

"Trh se trochu zotavuje, což se ale po tom pátečním extrémně prudkém poklesu dalo očekávat," poznamenal makléř investiční společnosti Bache Commodities Christopher Bellew. "I když to v pátek vypadalo, že trh prolomí řadu technických úrovní, myslím, že to byla past a my se vrátíme k růstu," dodal.

V pátek se ceny v první části obchodování příliš neměnily, například WTI se delší dobu prodávala za zhruba 73 dolarů. V podvečer ale nastal prudký propad a cena se velmi rychle snížila až na zhruba 68 dolarů, brent klesl až pod tuto hranici.

K růstu cen ropy dnes částečně pomáhá i vývoj počasí v USA. Východ země zasáhla sněhová bouře, která je zřejmě nejhorší za desítky let. Faktorem k růstu cen je rovněž napětí mezi Íránem a západními zeměmi a opětovný pokles kurzu dolaru. Americká měna v posledních dnech vytrvale zpevňovala, částečně kvůli problémům některých zemí eurozóny, převážně Řecka.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 70,44 69,59 New York - Nymex WTI březen 72,12 71,19

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK