V novém Panattoni Parku na Tachovsku už je volná jen čtvrtina hal

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrov (Tachovsko) 8. února (ČTK) - Vysoká nezaměstnanost na Stříbrsku, kde dosáhla 19 procent, vábí investory do průmyslové zóny v Ostrově. Panattoni Park, který funguje dva roky, už má ze 60.000 metrů čtverečních nájemních hal volných jen 15.000 metrů. Nyní tam funguje šest firem se 300 zaměstnanci. ČTK to řekla Klára Sobotková z Panattoni Europe.

"Za půl roku se obsazená plocha zdvojnásobila," dodala. Zahraniční investoři se buď v rámci ČR konsolidují, nebo k nám přesouvají dražší výroby hlavně z Německa. Oživení zájmu o moderní nájemní haly je v regionu cítit od konce roku 2009, řekl Milan Kratina z vládní agentury CzechInvest.

"Všechny firmy zaměstnávají lidi ze Stříbra a přilehlých vesnic. Mohou si vybírat, což je nyní jedno z nejdůležitějších kritérií pro vstup nových i expanzi," dodala. Přitom začátek působení Panattoni, který se chtěl původně orientovat jen na logistiku, označila Sobotková za velmi těžký. Tehdy byla na Stříbrsku šestiprocentní nezaměstnanost. Investoři tehdy neměli šanci získat lidi a udržet je.

V Panattoni Parku je nyní největší se stovkou pracovníků německý Lear produkující sedačky do automobilů, zejména do BMW. Víc než 80 lidí tam zaměstnal německý Neumatic, který vyrábí menší speciální kabelové svazky. Dále tam působí švédský výrobce dveřních systémů Assa Abloy se 70 lidmi. Tyto firmy silně expandují. Lear o třetinu na 10.000 metrů čtverečních, Assa Abloy s 10.000 metry čtverečními potřebuje od května dalších 3500 metru. "Určitě budou nabírat, přesouvají výrobu a servisní centrum ze Švédska," uvedla Sobotková. Neumatic, jenž plochu zdvojnásobil, má 5000 m2 a vzhledem k potenciálu svého podnikání počítá s další expanzí.

Loni v listopadu zahájil v parku výrobu nárazníků Benteler Aluminum Systems CZ s 30 lidmi. Před ním tam vstoupil německý výrobce kompresorů Bock, nyní má 20 lidí, a kanadský Burr Oak Tool, který se zatím s deseti pracovníky zabývá high-tech opravami strojů a nářadí. Další firmy se hlásí. "Pro nás mají největší potenciál stávající expandující firmy. Jednodušeji se s nimi jedná i upravují potřebné prostory," řekla Sobotková. Příchod nového investora trvá rok od oslovení.

Současná pravidelná autobusová linka, která sváží pracovníky do zóny, je podle Sobotkové vyhovující. "Pouze to chce poopravit časy jízdních řádů," dodala. Developer ani firmy na ni nepřispívají. Firmy zatím pracují na jednu směnu, na dvě směny pouze dvě.

Nájmy, které uzavírá developer s firmami, jsou většinou pětileté, se ve srovnání s dobou před krizí se snížily, nyní jsou na 70 procentech oproti Praze. Hodnota nemovitosti je podle Sobotkové dána klienty. Panattoni má v Ostrově další pozemky na expanzi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK