Philips:Osvětlení s LED diodami překoná tržbami žárovky roku 2015

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 8. února (ČTK) - Světové tržby za úsporné osvětlení na bázi LED diod překonají tržby za tradiční zdroje světla kolem roku 2015, předpokládá nizozemský Philips. Jejich loňský podíl odhaduje největší světový výrobce osvětlení na šest až osm procent. Proto do technologie LED investoval přes čtyři miliardy eur (zhruba 104,6 miliardy Kč).

Generální ředitel Philipsu Niels Haverkorn uvedl, že v samotném koncernu vzrostl podíl tržeb za LED osvětlení poprvé nad deset procent v posledním čtvrtletí minulého roku. Technologie LED vydala první světlo v roce 1962, a to v červeném odstínu. Doba pokročila a technologie nyní vydává barvy napříč spektrem.

Přednosti má LED v dlouhé životnosti a úspoře energie. Na rozdíl od fluorescenčních lamp, které se začaly prodávat v 80. letech minulého století jako první alternativa tradičních žárovek, navíc LED diody neobsahují rtuť.

Přestože má Philips díky rozsahu své výroby úspornou strategii, současné ceny jsou ještě překážkou. Dodat světlo 1000 lumenů technologií LED nyní stojí 46 dolarů u hřejivého světla a 25 dolarů u studené varianty. Americké ministerstvo energetiky přitom odhaduje, že do roku 2015 klesne cena těchto variant na čtyři a dva dolary proti 29 centům u současných žárovek, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK