Rumunsko dostalo na nápravu schodku rozpočtu od Bruselu rok navíc

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. února (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dala Rumunsku delší čas na snižování nadměrného rozpočtového schodku. Pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je v Evropské unii nejvyšší přípustná hranice, jej musí srazit do roku 2012. Rumunsko má tedy o rok více, než komise původně stanovila, informovala dnes EK novináře. Podle ní sice rumunská vláda udělala dost, aby se jí podařilo veřejné finance zlepšit, ale situaci komplikuje přetrvávající špatný stav v ekonomice.

"Rumunsko v loňském roce prokázalo opravdovou snahu omezit zhoršování rozpočtového schodku a zachovat hospodářskou stabilitu v zemi," uvedl eurokomisař pro měnové a hospodářské otázky Joaquín Almunia. "Zhoršování ekonomické situace od doby, kdy jsme vydali původní doporučení, ospravedlňuje posunutí konečného termínu (na nápravu deficitu)," dodal.

Rumunsko patří v unii mezi země, které hospodářská a finanční krize postihla nejvíce. Země dokonce musela využít mimořádné půjčky od EU a Mezinárodního měnového fondu v celkové výši 20 milionů eur (zhruba půl miliardy korun). Její čerpání se sice na konci loňského roku zadrhlo kvůli politickým potyčkám, země má však nyní novou vládu a peníze může znovu přijímat.

Rozpočet pro letošní rok počítá s výdajovými škrty ve výši dvou procent HDP a se zvýšením příjmů o 0,5 procenta HDP. V roce 2009 se rumunská ekonomika propadla o sedm procent, přičemž původní odhady uváděly jen čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK