Toyota obnovila výrobu automobilů v USA a Kanadě

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit/Tokio 8. února (ČTK) - Největší světová automobilka Toyota Motor dnes na šesti svých závodech ve Spojených státech a Kanadě obnovila výrobu automobilů, pozastavenou před týdnem kvůli systematické závadě plynového pedálu. Společnost zároveň potvrdila, že připravuje řešení problémů brzd u nové verze modelu Prius. Informované zdroje a japonský tisk uvádějí, že firma svolá k opravám až 300.000 těchto hybridních vozů.

Toyota kvůli závadě plynového pedálu svolala minulý měsíc k opravám po celém světě 4,5 milionu vozů. Od loňska kvůli riziku nezamýšlené akcelerace již sezvala k opravám majitele více než osmi milionů automobilů. V USA svolala k dealerům 2,2 milionu vozů.

Na severoamerickém trhu Toyota pozastavila prodej osmi svých modelů a přerušila jejich výrobu. Týká se to modelů RAV4, Corolla, Matrix, Avalon, Camry, Highlander, Tundra a Sequoia. Dalších 1,8 milionu aut Toyota stahuje k opravám v Evropě. Americké úřady nyní masivní svolávání vozů Toyoty podrobují vyšetřování.

Podle zdrojů agentury Reuters i japonské tiskové agentury Kjódó oznámí Toyota v úterý svolání nové verze nejpopulárnějšího světového hybridního vozu Prius k opravám brzdného systému v Japonsku. Následovat by měl stejný krok ve Spojených státech, Evropě a na dalších trzích. Toyota informovala o stížnostech na brzdy nové verze, která se prodává od května, minulý týden.

Mluvčí evropské pobočky Toyoty sdělil, že rozhodnutí o dalších krocích ohledně modelu Prius firma podnikne "velmi brzy". Americký mluvčí sdělil, že firma by měla oznámit řešení v první polovině tohoto týdne.

Masivní celosvětové svolávání vozů Toyoty k opravám poškodilo pověst firmy jako výrobce spolehlivých a bezpečných vozů a výrazně se promítne i do jejího hospodaření. Společnost minulý týden představila kroky, jimiž chce získat důvěru zákazníků zpět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK