Francouzská Areva vstoupí v USA na trh se solární energií

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 8. února (ČTK) - Francouzský stavitel jaderných elektráren Areva vstupuje na trh se sluneční energií. Podnik dnes oznámil, že koupí v USA dodavatele solárních technologií Ausra. Finanční podmínky transakce Areva neoznámila.

Ausra ze Silicon Valley získala akciový kapitál 130 milionů dolarů od privátních investičních společností včetně Kleiner Perkins a Khosla Ventures. Solární energetika se začíná konsolidovat po loňském roce, kdy vyschly peníze na nové projekty a výrazně klesly ceny. Dalšími hráči na trhu solární tepelné energie jsou například španělská Abengoa a americká BrightSource Energy.

Koupě Ausry představuje pro Arevu vstup na trh se sluneční energií. Přesto největší světový dodavatel jaderných elektráren doufá, že se mu podaří získat v solární energetice světově významný podíl. Podle manažerů Arevy bude mít tento trh 20 gigawattů v roce 2020.

Areva počítá s tím, že bude řídit svou solární energetiku z ústředí Ausry v kalifornském Mountain View. Současný stav 70 zaměstnanců chce zvýšit na 120. Areva chce stavět solární elektrárny pro energetiky a nezávislé výrobce elektřiny na jihozápadě USA, na Blízkém východě, v Evropě a Jihoafrické republice.

Ausra využívá slunečního záření k výrobě páry, která pak pohání turbíny v elektrárnách. Areva uvedla, že si tuto technologii vybrala mezi ostatními solárními systémy proto, že je jaderné energetice nejbližší, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK