Poslance dnes čeká rozhodování o danění zaměstnaneckých výhod

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Poslance dnes čeká rozhodování o řadě daňových změn. V závěrečném čtení by měli projednat vládní novelu zákona o daních z příjmů a v jejím rámci by měli také rozhodnout, zda zruší zdanění zaměstnaneckých výhod daní z přidané hodnoty. Budou také rozhodovat, zda se některé služby s vysokým podílem lidské práce přesunou do nižší sazby DPH.

Na dnešní mimořádnou schůzi, kterou předseda sněmovny svolal na žádost sociální demokracie, chtějí poslanci ve třetím čtení projednat novelu zákona o daních z příjmů. Novela původně upravovala pouze podmínky zdanění státních dluhopisů, které chce ministerstvo financí prodávat občanům. Výnosy by se měly zdaňovat patnáctiprocentní daní, aby nebyly příliš výhodné ve srovnání s ostatními druhy investic.

Podle informací z konce ledna však ministr Eduard Janota upustil od záměru vydání dluhopisů aktivně prosazovat. Chce pouze připravit plán jejich vydávání a představit jejich novou podobu.

K projednávanému návrhu poslanci navrhli vložit hned několik pozměňovacích návrhů. Občanský demokrat Vladimír Šoltys navrhl přesunout některé služby a zboží do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Jeho strana ale již dříve ohlásila, že nepodpoří žádné návrhy, které by zvyšovaly schodek státního rozpočtu.

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil, aby opravy, rekonstrukce a modernizace staveb pro bydlení i po roce 2011 spadaly do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Sociální demokrat Karel Kratochvíle navrhuje, aby do snížené sazby spadala i hospodářská zvířata.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš navrhuje ze zákona o DPH vyškrtnout paragraf, který zdaňuje zaměstnanecké výhody daní z přidané hodnoty. Tento paragraf platí od letošního 1. ledna a vyvolal hněv zejména odborářů v dopravě. Ti už kvůli tomu vyhrožují stávkou.

Ustanovení zákona říká, že základem daně u poskytovaných benefitů je běžná cena na trhu, nikoliv zaměstnanecká zvýhodněná. Plátci daně ale nevědí, z jak velké částky daň platit. Například režijní jízdenka stojí železničáře 200 korun za rok, obvyklá cena roční síťové jízdenky je ale 22.000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK