ČSÚ oznámí lednovou inflaci, dle analytiků bez velkých změn

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí výsledky lednové inflace. Meziroční inflace podle odhadů analytiků zůstala v průměru na prosincovém jednom procentu. Někteří analytici však očekávají růst na 1,1 až 1,2 procenta, jiní odhadují pokles na 0,9 procenta.

"Ceny byly ovlivněny především zvýšením spotřebních daní na pohonných hmotách a pivu. V menší míře se projevil také sezónní růst cen potravin a úpravy regulovaných cen, jako je vodné a stočné, dálniční známky nebo teplo. Zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod se do vyšších cen příliš nepromítl," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Ten odhaduje růst meziroční inflace na 1,1 procenta.

Spolehlivost odhadů podle Sobíška v lednu snižuje kromě obvyklých lednových faktorů také změna váhového schématu pro výpočet inflace. "Oproti předchozím letům, kdy pro výpočet vah sloužilo složení soukromé spotřeby v roce 2005, nyní bude používáno složení v roce 2008," upozornil.

I podle analytika ČSOB Petra Dufka lednový odhad inflace je jako obvykle nejsložitější a nejméně jistý. Inflaci zásadně podle něj ovlivnil růst regulovaného nájemného následovaného dopadem vyšší DPH a spotřebních daní. Jako tradičně vyšší byly i sezónní potraviny. "Ani přes tyto citelné administrativní zásahy by inflace v ČR neměla nijak expandovat. Teprve ve druhé polovině roku by se mohla dostat na cílovou úroveň ČNB," uvedl Dufek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK