Japonské akcie znovu oslabily, euro naopak ztráty smazává

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. února (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes opět oslabily a jejich hlavní index klesl nejníže za poslední dva měsíce. Ústřední vliv na pokles cen mají stále obavy z eskalace fiskálních problémů v eurozóně, které stály i za vytrvalým poklesem kurzu eura. Jednotná evropská měna ale dnes předchozí ztráty smazávala, neboť se objevily spekulace, že se začíná formovat pomoc Řecku.

Index Nikkei 225 si odepsal 18,92 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,2 procenta na hodnotě 9932,90 bodu. To je nejnižší závěrečná hodnota od 10. prosince loňského roku. Širší index Topix klesl rovněž o 0,2 procenta a uzavřel na 881,57 bodu.

Proti celému trhu šly například akcie automobilky Toyota Motor, které si připsaly 2,9 procenta. Podle analytiků jsou ale za jejich růstem především technické faktory, a to krytí krátkých pozic. Při něm spekulant ruší sázky na další pokles cen a je nucen akcie nakoupit.

Toyota dnes oznámila, že kvůli problémům s brzdami je nucena sv celém světě svolat ke kontrole skoro půl milionu svých hybridních vozů, a to včetně modelů vlajkové řady Prius. Toyota už kvůli závadě s plynovým pedálem v řadě zemí světa svolává ke kontrole asi osm milionu vozů různých modelů.

Na devizových trzích se zastavil pokles eura, které v posledních týdnech prudce oslabovalo kvůli fiskálním problémům některých členů eurozóny, hlavně Řecka. I tak ale jednotná evropská měna zůstává k dolaru na více než osmiměsíčním minimu.

Na trhu se dnes objevily spekulace, že v brzké době bude Řecku poskytnuta pomoc. Spekulacím předcházela zpráva, že prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet předčasně opouští schůzku centrálních bankéřů v Sydney a vrací se do Evropy. Podle agentury Reuters a dalších zdrojů se zúčastní zasedání Evropské rady.

Euro vůči dolaru zpevnilo o 0,4 procenta na 1,3706 USD. Minulý týden přitom kleslo až na 1,3585 USD, což byla nejnižší hodnota od loňského května. Vůči japonskému jenu euro přidalo 0,7 procenta a posunulo se na 122,66 JPY. Minulý pátek spadlo na 120,70 JPY, a ocitlo se tak nejníže za poslední rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK