Švýcarská UBS měla po ztrátě vysoký čtvrtletní zisk díky daním

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 9. února (ČTK) - Švýcarský bankovní gigant UBS vytvořil ve čtvrtém čtvrtletí nečekaně vysoký zisk 1,21 miliardy franků (21,5 miliardy Kč) proti ztrátě 9,58 miliardy za poslední čtvrtletí předchozího roku. Analytici tak vysoký výsledek neočekávali. UBS dnes uvedla, že se ve výsledku projevil daňový dobropis 480 milionů franků.

Analytici v průměru odhadovali, že by čistý zisk bankovní skupiny mohl za čtvrtletí na konci minulého roku dosáhnout 321 milionů franků. Aktuálnímu výsledku předcházela tři ztrátová čtvrtletí za sebou a snaha banky napravit si pověst po potížích se špatnými investicemi a americkými daňovými úřady.

"Přijali jsme rázné kroky, abychom UBS přeměnili," uvedl ve zprávě generální ředitel banky Oswald Grübel. "Předpokládáme, že náš návrat do zisku zvýší důvěru našich klientů v UBS a obnoví nám dobrou pověst," dodal.

Divize investičního bankovnictví UBS se vrátila do zisku a během čtvrtletí vydělala 297 milionů franků. UBS dodala, že přijala opatření, aby zastavila odliv peněz klientů, i když předpokládá, že v blízké budoucnosti tento odliv ještě bude pokračovat, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK