Najímání nových zaměstnanců v EU po internetu za leden kleslo

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 9. února (ČTK) - Najímání nových zaměstnanců přes internet v zemích Evropské unie v lednu kleslo proti prosinci o sedm procent. Způsobil to hlavně sezonní pokles poptávky, a to především v cestovním ruchu a vzdělávání. Vyplývá to z údajů internetové zprostředkovatelny práce Monster Worldwide.

Její index klesl na 93 bodů z prosincových 100 bodů; před rokem byl na 106 bodech. Ukazatel hodnotí nabídku volných místo na internetových stránkách firem a je rychlejším indikátorem vývoje na trhu práce než nezaměstnanost.

100bodová hodnota indexu znamená, že je nabídka volných míst na internetu stejná jako v roce 2005, kdy Monster Worldwide začala svůj evropský index sestavovat. Index, který sleduje situaci ve všech 27 zemích Evropské unie, se pohyboval kolem stovky bodů od května minulého roku.

Mezi odvětvími postihl největší měsíční pokles pohostinství a cestovní ruch. Následovaly školství i mimoškolní vzdělávání a knihovny.

V meziroční porovnání klesl index o 12 procent a byl to jeho nejmírnější pokles od prosince 2008. Tehdy se meziročně snížil o 15 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK