Šéf ECB směřuje na summit EU, spekuluje se o pomoci Řecku

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney/Londýn 9. února (ČTK) - Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet předčasně opouští schůzku centrálních bankéřů v Austrálii, aby se ve čtvrtek mohl zúčastnit mimořádného summitu Evropské unie. Na něm se bude jednat o globální hospodářské krizi a část analytiků spekuluje, že by se tam mohla dohodnout pomoc Řecku.

Australská centrální banka (RBA) uvedla, že Trichet měl podle původního plánu být celé úterý v Austrálii a v RBA se zúčastnit sympozia centrálních bankéřů. Na středu měl plánovaný seminář k centrálním bankám v eurozóně a zemích Asie a Tichomoří.

"Je možné, že Evropská unie by mohla zaangažovat ECB, aby podpořila Řecko," řekl podle agentury Reuters analytik společnosti Sumitomo Trust Bank Ajako Sera. "Obavy o fiskální zdraví, které se rozšířily i na Španělsko a Portugalsko, by se mohly na čas zmírnit, pokud se dočkáme něčeho k Řecku," dodal.

Schůzka Evropské rady se bude konat v Bruselu a zúčastní se jí šéfové států. Kromě finančních otázek se na ní má řešit i pomoc zničenému Haiti a další otázky související se summitem o klimatu, který se v závěru loňského roku konal v Kodani.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK