Inflace v lednu zpomalila meziroční růst na 0,7 procenta -------------------- --------------------

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v lednu zpomalilo na 0,7 procenta z prosincového růstu o procento. Ke snížení cenové hladiny působily nejvíce ceny bydlení, rostly naopak ceny pohonných hmot. Proti předchozímu měsíci se ceny zvýšily o 1,2 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad.

Růst cen čistého nájemného v lednu zpomalil na necelých 12 procent z bezmála 20 procent v prosinci, nájemné se totiž výrazně zvyšovalo v lednu loňského roku. Ze stejného důvodu zpomalil i růst cen vodného a stočného. Naopak na růst cenové hladiny působily v lednu nejvíce ceny pohonných hmot, které byly vyšší o 28,1 procenta.

"V oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly ceny alkoholických nápojů o 4,4 procenta. Ceny stravovacích a ubytovacích služeb vzrostly shodně o 2,4 procenta. V oddíle ostatní zboží a služby se zvýšily ceny sociální péče o šest procent a pojištění o 1,1 procenta," uvedl ČSÚ.

Meziročně nižší zůstaly ceny řady potravin. Ceny chleba byly podle statistiků nižší o 15,5 procenta, běžného pečiva o 30 procent, mouky o 27 procent, mléka o téměř devět procent a olejů o 11,7 procenta. Ceny oděvů se snížily o o 4,2 procenta. "V bydlení se snížily ceny zemního plynu o 12,3 a ceny elektřiny o 2,7 procenta. V oddíle rekreace a kultura pokračoval pokles cen audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat (o 7,3 procenta). Ceny mobilních telefonů klesly o 11,3 procenta a ceny telefonických a telefaxových služeb o 2,3 procenta vlivem slev mobilních operátorů," oznámili statistici.

Ceny zboží úhrnem klesly o půl procenta, ceny služeb byly vyšší o 2,3 procenta. "Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení hypotetického nájemného byl meziročně 100,4 procenta," uvedl statistický úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK