Inflace v Německu v lednu klesla na 0,8 procenta

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. února (ČTK) - Roční míra inflace v Německu se v lednu snížila na 0,8 procenta z předchozích 0,9 procenta, kde byla v prosinci. Oznámil to dnes tamní statistický úřad, který tak potvrdil předběžné informace z konce ledna. V samotném lednu ceny klesly o 0,6 procenta.

K revizi ale úřad sáhl u harmonizovaného indexu spotřebitelských cen. Původně uváděl, že ceny během ledna klesly o 0,7 procenta a roční míra inflace činila 0,7 procenta. Po zpřesnění dat ale zjistil, že ceny se podle harmonizovaného indexu během ledna snížily o 0,6 procenta, zatímco roční míra inflace činila 0,8 procenta.

Statistický úřad mimo jiné uvedl, že za inflací jsou nyní hlavně ceny ropy. Německo má největší ekonomiku v Evropě a část loňského roku mělo inflaci blízko nuly nebo v záporných hodnotách.

Pokles cen o 0,6 procenta byl v lednu do značné části způsoben sezonními faktory. Po Vánocích se totiž snižovaly ceny řady výrobků a služeb, od prázdninových pobytů až po oblečení.

Údaje o vývoji cenové hladiny v Německu jsou klíčové pro Evropskou centrální banku. Opírá se o ně, když posuzuje měnovou politiku a rozhoduje o úrokových sazbách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK