MasterCard: Počet transakcí kartami v Evropě stoupl o desetinu

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Společnost MasterCard Europe zaznamenala v celé Evropě ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziroční růst počtu nákupních transakcí včetně internetových o desetinu na více než 1,8 miliardy. Objem plateb u obchodníků stoupl o 8,1 procenta. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil generální ředitel MasterCard Europe pro ČR a Slovensko Brian Lang.

Konkrétní údaje k českému trhu MasterCard neuvádí. "Čeští uživatelé karet ve velké míře používají karty na přímé nákupy a méně na výběr z bankomatu," uvedl Lang. V růstu objemu i počtu nákupních transakcí je podle něj ČR výrazně nad evropskými výsledky. V případě výběru z bankomatů, které v celé Evropě stouply o 5,2 procenta, je Česko naopak pod touto úrovní.

Na konci loňského roku evidovala MasterCard v Evropě 200 milionů karet, což bylo v meziročním porovnání o 2,2 procenta více. Údaje nezahrnovaly značky Maestro a Cirrus. Evropané mohou využívat síť 8,9 milionu platebních míst v regionu a celkem 29,9 milionu míst na světě. Karet Maestro je pak v Evropě přes 300 milionů. V ČR byl podle Langa nárůst počtu karet MasterCard dvojciferný. Celosvětově má MaterCard 1,6 miliardy karet.

Karetní asociace MasterCard patří spolu s firmou Visa k největším. Celkové údaje za český trh zatím nejsou k dispozici. Celkem bylo na tuzemském trhu koncem loňského září 9,1 milionu platebních karet.

Konkurenční karetní asociace Visa zveřejnila nedávno i výsledky nejen za Evropu, ale i za ČR. Celkový počet všech transakcí kartami Visa v ČR stoupl o 11 procent na zhruba 209 milionů. Z toho u obchodníků Češi provedli přes 105 milionů transakcí za 4,2 miliardy eur.

V celé Evropě loni objem všech transakcí kartami Visa stoupl o 3,3 procenta na 1,3 bilionu eur (zhruba 34 bilionů Kč). Počet transakcí kartami Visa u evropských obchodníků stoupl meziročně o 8,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK