Přebytek obchodní bilance Německa díky exportu klesl jen mírně

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. února (ČTK) - Přebytek obchodní bilance Německa v prosinci klesl na 16,7 miliardy eur (asi 436,9 miliardy Kč) z listopadových 17 miliard eur. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Výsledek je lepší, než se čekalo, a je za ním hlavně vyšší růst exportu. Německo až donedávna bylo největším exportérem na světě, než jej předběhla Čína.

Objem vývozu se proti listopadu zvýšil o tři procenta na 72,3 miliardy eur (asi 1,89 bilionu Kč), zatímco dovoz vzrostl o 4,5 procenta na 55,6 miliardy eur. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že přebytek obchodní bilance v prosinci klesne na 15 miliard eur.

"Ta čísla nejsou zase tak důležitá. Export prostě dál narůstá," podotkl ekonom finančního ústavu DekaBank Andreas Scheuerle. "Zdá se, že z toho bude typické oživení, jak je v Německu známe. Dlouho tudíž budeme spoléhat na zahraniční poptávku, i když Německo je kvůli tomu dost zranitelné. Když začne zahraniční poptávka váznout, těžko si to něčím vynahradíme," podotkl Scheuerle.

Export v prosinci zaznamenal už čtvrtý měsíční růst v řadě, zvýšil se ale i meziročně, a to poprvé od října 2008. Znamená to, že zahraniční poptávka se dostala na úroveň, kde byla před více než rokem. Nad očekávání silný růst dovozu ale celkovou obchodní bilanci mírně zhoršil.

Německo bylo od roku 2003 největším vývozcem zboží na světě, loni jej ale podle předběžných údajů předstihla Čína.

Německá ekonomika loni zaznamenala pětiprocentní propad, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války. Od konce války se nestalo, aby německá ekonomika klesla o více než jedno procento. Vláda předpokládá, že v letošním roce německé hospodářství vykáže růst o 1,4 procenta. Přispět k tomu má právě export.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK