Skanska v ČR a na Slovensku loni zvýšila zisk, ale snížila tržby -------------------- --------------------

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Provozní zisk největší tuzemské stavební firmy Skanska se loni v Česku a na Slovensku zvýšil meziročně o deset procent na 1,545 miliardy korun. Tržby společnosti se snížily o 17 procent na 31,243 miliardy korun. Výsledky firmy dnes na tiskové konferenci představil generální ředitel Skansky Dan Ťok.

Skansce se nejvíce dařilo v dopravním stavitelství, propad naopak vykázala výstavba bytů. Tržby snížily hlavně dopady krize. Firma navíc podle generálního ředitele kvůli přílišnému riziku odmítla některé zakázky. "V minulém roce jsme tak již žádné ztrátové zakázky neměli," uvedl Ťok.

Růstu zisku naopak pomohla restrukturalizace firmy. V jejím rámci se počet zaměstnanců Skansky loni snížil o 17 procent na 5513 lidí.

Ani letos Ťok nepočítá se zásadním zlepšením situace ve stavebnictví. "Očekávám, že vzhledem k setrvačnosti stavebního trhu budou následky krize přetrvávat i v letošním roce," řekl šéf firmy.

Skanska patří do stejnojmenného švédského koncernu, který je jednou z největších stavebních firem na světě. Kromě Česka, Slovenska a Skandinávie působí také například v USA, Jižní Americe nebo Velké Británii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK