Koruna dopoledne vůči euru stagnuje, proti dolaru mírně posílila

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Koruna dnes dopoledne zůstala vůči euru na svých pondělních hodnotách a obchodovala se na úrovni 26,16 Kč za euro. K dolaru po 10:00 posílila o pět haléřů na 19,05 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruna podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka na rozdíl od zlotého a forintu nedokázala využít oslabení dolaru. "Ráno se sice pokoušela o silnější hodnoty, ale její kurz se následně svezl zpět," uvedl. Mírný vliv na to podle něj mohly mít údaje o lednové inflaci, která překvapivě klesla na 0,7 procenta i přes dopad vyšších daní.

Hlavní vliv na českou měnu by nadále měly mít světové trhy a pohyb dolaru k euru, odhadl Vlk. "Akcie přitom jasný směr neukazují; po poklesu Wall Street a růstu asijských burz se v Evropě obchoduje smíšeně," podotkl.

Žádná důležitá makrodata dnes zveřejněna nebudou, trhy se budou nadále soustřeďovat na rozpočtový problém jihu eurozóny, předpověděl Vlk. "Na jednu stranu jsou zde stále obavy z velkých ztrát evropských bank držících řecký dluh a nákazy dalších zemí. Na druhou stranu ale přišla zpráva, že prezident Evropské centrální banky předčasně opouští Austrálii a míří na summit EU. To jen posiluje spekulace, že brzy přijde plán záchrany pro Řecko. Tato varianta by pomohla euru, které právě téma státních financí dostalo pod značný tlak," dodal analytik.

Evropské měně se dopoledne podařilo proti dolaru mírně posílit na 1,3720 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK