GM investuje do Opelu 11 miliard eur, propustí 8300 zaměstnanců

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 9. února (ČTK) - Americká automobilka General Motors hodlá do roku 2014 investovat do svých evropských operací 11 miliard eur (zhruba 288 miliard Kč), divizi Opel však bude muset opustit 8300 z téměř 50.000 zaměstnanců. Opatření jsou součástí plánu restrukturalizace Opelu, který má GM pomoci získat státní podporu. Plán má dostat evropské operace GM ze ztrát do roku 2011.

GM usiluje o získání státní pomoci 2,7 miliardy eur od zemí, ve kterých má Opel továrny. Patří mezi ně Německo, Británie, Španělsko a Polsko. Z celkového počtu propuštěných jich 4000 bude v Německu. Naopak továren v polském městě Gliwice a anglickém Ellesmere Port se propouštění nedotkne.

Automobilka rovněž potvrdila, že uzavře továrnu v belgických Antverpách, která zaměstnává 2377 osob. Výrobu vozu Astra HB3 přesune do německého města Bochum, napsaly agentury AP a Reuters.

GM v polovině loňského roku opustila bankrotový režim s tím, že se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přemění v menší podnik, jenž by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků. Většinovým majitelem "nové GM" je americká vláda, která poskytla nejvíce peněz na záchranu podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK