Lednová inflace byla oproti odhadům ČNB nižší

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Lednová meziroční inflace byla o 0,2 procentního bodu nižší, než odhaduje v aktuální prognóze Česká národní banka. Za touto odchylkou stojí především nižší korigovaná inflace bez pohonných hmot. Vyšší než očekávaný byl naopak růst cen pohonných hmot. Prognóza cen potravin a regulovaných cen se zhruba naplnila, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

"Přes mírnou odchylku od prognózy je pozorovaný cenový vývoj v lednu v souladu s celkovým vyzněním aktuální prognózy. Podle ní by měla celková inflace v dalším průběhu roku 2010 růst a ve druhé polovině roku se vlivem daňových změn dostat až mírně nad dvouprocentní cíl," uvedl Holub. V první polovině roku 2011 by se měla podle ČNB inflace nacházet poblíž inflačního cíle.

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v lednu 2010 meziročně o 0,7 procenta. Oproti závěru loňského roku se tak inflace na začátku roku letošního snížila a pohybovala se pod spodním okrajem tolerančního pásma okolo nového dvouprocentního cíle ČNB, platného od začátku roku 2010.

Měnověpolitická inflace, tedy inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, v lednu 2010 poklesla o 0,3 procenta.

Hlavním důvodem meziměsíčního růstu cen o 1,2 procenta byly podle ČNB změny nepřímých daní. Podle orientačního propočtu ČSÚ se zvýšení základní i snížené sazby DPH o jeden procentní bod a zvýšení spotřebních daní pohonných hmot a alkoholických nápojů projevilo v meziměsíčním přírůstku indexu spotřebitelských cen v jedním procentním bodem. "To je zhruba v souladu v prognózou ČNB," uvedl Holub.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK