Tchajwanskému Aceru loni klesl zisk o 3,3 procenta

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej 9. února (ČTK) - Tchajwanské počítačové firmě Acer loni klesl zisk o 3,3 procenta na 11,35 miliardy tchajwanských dolarů (zhruba 6,75 miliardy Kč). Podnik dnešními výsledky za poslední loňské čtvrtletí nenaplnil očekávání analytiků. Acer se snaží agresivním prosazováním levných netbooků zvýšit svůj podíl na světovém trhu.

Acer uvedl, že za poslední tři měsíce minulého roku vytvořil zisk 3,51 miliardy tchajwanských dolarů, analytici ale očekávali 4,08 miliardy. Podnik přesto výsledek meziročně zvýšil z 2,81 miliardy tchajwanských dolarů.

Firma do budoucna výhled neposkytla. Analytik společnosti Yuanta Securities ale podotkl, že v Evropě bude záležet na vývoji kurzu eura, který v poslední době kolísal. Ziskové marže firmy by to podle něj mohlo snížit.

Předseda Aceru J.T. Wang nedávno uvedl, že dodávky počítačů na trh letos podnik zvýší o 35 až 40 procent. Opírá se přitom o silnou poptávku na takzvaných mladých trzích. Acer je lídrem trhu s levnými netbooky a loni připravil rivala Dell o druhou pozici v počtu prodaných osobních počítačů na světě, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK