Zisk největšího světového výrobce hodinek Swatch klesl o 9 pct

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 9. února (ČTK) - Švýcarské společnosti Swatch Group AG klesl v loňském roce čistý zisk o devět procent na 763 milionů švýcarských franků (asi 13,6 miliardy Kč). K poklesu přispěl nárůst cen zlata, snížení vývozu vlivem ekonomické recese a posílení franku. Swatch je největším světovým výrobcem hodinek.

Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků, kteří čekali zisk jen 698 milionů franků. Tržby společnosti se snížily o 8,1 procenta na 5,92 miliardy franků. Swatch vyrábí hodinky stejného jména, celkem však vlastní 18 značek, včetně značek Omega, Breguet, Blancpain, Tissot či Longines.

Společnost očekává v letošním roce zvýšení poptávky po hodinkách. Mimo jiné i díky své značce Omega, která je oficiálním časoměřičem zimních olympijských her. Oživení poptávky již firma zažila koncem loňského roku a začátek letošního roku byl zatím podle jejího vyjádření vynikající.

"Hlavním důvodem pozitivního výhledu je skvělý start do roku 2010, rostoucí počet příchozích objednávek a zlepšení ekonomického prostředí a důvěry po celém světě," uvedla Swatch v prohlášení. Generální ředitel Nick Hayek minulý týden v rozhovoru pro agenturu Reuters dokonce řekl, že letošní rok bude pro firmu rekordní, a to jak v případě tržeb, tak zisku. Jediné riziko společnost zatím vidí ve vývoji směnných kurzů.

Zpráva je další známkou toho, že hodinářský průmysl se začíná dostávat z jedné z nejhorších krizí za několik desetiletí. Pozitivní zprávy přišly v poslední době také od dalších výrobců luxusního zboží, jako je Richemont, Hermés, LVMH a Burberry, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK