Lotyšská ekonomika ve 4. čtvrtletí klesla o 17,7 procenta

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Riga 9. února (ČTK) - Lotyšská ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí klesla meziročně o 17,7 procenta. Tempo poklesu však mírně zpomalilo z 19 procent v předchozím čtvrtletí, což naznačuje, že propad ekonomiky se začíná pozvolna zmírňovat. Lotyšsko bylo nuceno požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii.

Údaje, které dnes zveřejnil lotyšský statistický úřad, však zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti očekávali zmírnění propadu hrubého domácího produktu na 16 procent. Výkon lotyšské ekonomiky patří mezi nejhorší ze zemí EU.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se HDP podle sezonně neupravených údajů zvýšil o 2,4 procenta. Statistický úřad však uvedl, že podle sezonně upravených čísel zřejmě vykáže ekonomika pokles i mezičtvrtletně.

K meziročnímu propadu nejvíce přispěl pokles maloobchodních tržeb o 30 procent. Průmyslová výroba se snížila o sedm procent a veřejný sektor o 15 procent.

Údaje za celý rok 2009 zatím nejsou k dispozici. Většina analytiků však očekává, že HDP klesl zhruba o 18 procent. To bude nejhorší propad od roku 1991, kdy země znovu získala nezávislost, a rovněž nejhorší výkon v rámci EU. K růstu se ekonomika zřejmě nedostane ani v letošním roce, kdy analytici očekávají snížení HDP o tři až čtyři procenta.

Kvůli obavám z bankrotu země v prosinci 2008 požádala o pomoc MMF a EU. Ty zemi přislíbily poskytnout 7,5 miliardy eur (téměř 196 miliardy Kč). Výměnou za to se Lotyšsko zavázalo k drastickým rozpočtovým škrtům a zavedení strukturálních reforem v oblasti vzdělání či zdravotní péče.

Ekonomický pokles postihl všechny Pobaltské republiky. Litevská ekonomika v období říjen až prosinec meziročně klesla o 13 procent. Estonsko údaje o HDP zatím nezveřejnilo, podle ankety agentury Reuters se HDP zřejmě snížil o 12,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK