ČEZ Distribuce loni investovala rekordních 11,6 miliardy korun

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Děčín 9. února (ČTK) - Společnost ČEZ Distribuce loni investovala do oprav, staveb a obnovy sítí v Česku rekordních 11,6 miliardy korun. To je téměř o 2,3 miliardy více než o rok dříve. Poklesl počet nově připojených zákazníků. Na celém svém území ČEZ Distribuce loni připojila 16.828 nových zákazníků, meziročně téměř o 5400 víc. ČTK to řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Do výstavby a oprav putovalo 10,5 miliardy korun, 1,1 miliardy šlo na opravy. "Plán pro rok 2009, který činil 10,7 miliardy korun, navýšila společnost v jeho průběhu o dalších 900 milionů korun na základně trvajícího růstu požadavků zákazníků a v souvislosti se zachováním pracovních míst v období hospodářské krize," uvedla Holingerová.

Počet odběrných míst elektrické energie přesáhl 3,53 milionu.

V Ústeckém a větší části Libereckého kraje šlo loni do obnovy, oprav a posílení sítí 1,7 miliardy korun. To je o zhruba 100 milionů korun více než v roce 2008. Do sítě bylo na území severních Čech nově loni připojeno téměř 1200 odběratelů, meziročně o zhruba 400 více. V severních Čechách bylo na konci loňského roku 673.000 odběratelů, tedy roku necelá pětina celkového počtu.

Mezi nejvýznamnější plánované stavby v severočeském regionu loni patřilo dokončení rekonstrukce rozvodny v Lounech za 39 miliónů korun, v centru Ústí nad Labem se uskutečnilo sjednocení napětí na 22 kV za 20,5 milionu korun. Ve Varnsdorfu v části Studánka energetici zrekonstruovali stávající vedení za 12,1 milionu korun. Investice směřovaly i na Liberecko a Jablonecko, v Jablonci nad Nisou se například sjednotilo napětí na 22 kV za 25 milionů korun. Investice plynuly i do nákupu nových transformátorů za 55 milionů korun, 40 milionů korun šlo pak na opravy stávajících.

Miliony korun si vyžádaly podle Holingerové i investice do životního prostředí a ekologie. "V oblasti ekologie jsou investice zaměřené na snížení ekologických zátěží a ochranu ptactva před popálením," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK