Počet zákazníků měnících dodavatele plynu narůstá

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Počet zákazníků, kteří mění svého dodavatele plynu, narůstá. Zatímco od začátku liberalizace trhu s plynem v roce 2008 změnilo do listopadu 2009 svého dodavatele plynu jen zhruba 18.000 zákazníků, během loňského prosince požádalo o změnu již kolem 10.000 spotřebitelů. Růstový trend přitom pokračuje i v letošním roce, uvedl na dnešní tiskové konferenci generální ředitel organizátora plynárenského trhu OTE Jiří Šťastný.

Počet změn dodavatele plynu za celý letošní leden sice dosud není známý, ale podle odborníků dále poroste. Jen 18. ledna totiž OTE obdržel 2500 žádostí o přechod mezi dodavateli plynu.

Podle předsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josefa Fiřta bylo usnadnění změny dodavatele společně s podporou konkurence jedním z cílů reorganizace trhu s plynem. Letošní převod organizování trhu s plynem od společnosti RWE Transgas Net na firmu OTE je podle Fiřta dodatečným dokončením liberalizace trhu.

Dodavatele elektřiny od roku 2007 do konce loňska změnilo podle Fiřtových odhadů asi 170.000 zákazníků, asi 80.000 změn provedly domácnosti, zhruba 85.000 maloodběratelé. Vyšší počet změn u elektřiny než u plynu Fiřt přičítá mimo jiné tomu, že u elektřiny si zákazník může vybrat z 50 až 60 funkčních obchodníků, dodavatelů plynu je však jen několik.

OTE zprostředkovává výměnu obchodních dat mezi zhruba stovkou velkoobchodníků, provádí zúčtování rozdílů pro obchod s energiemi a organizuje krátkodobý trh s těmito komoditami. Operátor zasahuje vedle běžného obchodování rovněž v okamžiku, kdy jakýkoliv klient, ať již domácnost či firma, mění svého dodavatele. Podle Šťastného trvá změna dodavatele v systému pouze několik dnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK