Ruská banka VTB propustí deset procent zaměstnanců

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. února (ČTK) - Druhá největší banka v Rusku VTB plánuje v letošním roce propustit deset procent zaměstnanců, tedy téměř 1000 osob. Oznámil to dnes mluvčí banky s tím, že rozhodnutí souvisí s optimalizací počtu pracovníků. Na konci loňského září měla VTB Bank celkem 9675 zaměstnanců.

Velké ruské banky se dostaly pod tlak, protože finanční krize způsobila odliv investorů z Ruska a ceny ropy prudce klesly. Ropa a plyn jsou přitom hlavní oporou ruské ekonomiky. VTB již dříve varovala, že kvůli vysokým rezervám na ztrátové úvěry zřejmě za loňský rok nevykáže zisk.

Od vypuknutí globální ekonomické krize, která ve druhé polovině roku 2008 stáhla ruskou ekonomiku do recese, přišly o práci již dva miliony Rusů. Ekonomika sice pozvolna oživuje, nezaměstnanost by však měla zůstat ještě nějakou dobu vysoká. Firmy totiž nemají zájem o najímání pracovníků, které kvůli recesi propustily.

Průměrná míra nezaměstnanosti v Rusku za loňský rok činila 8,4 procenta, což byl nejvyšší údaj od roku 2003. V samotném prosinci pak nezaměstnanost nečekaně stoupla na 8,2 procenta, a ocitla se tak nejvýše za půl roku. Celkem přišlo v prosinci o práci 42.000 lidí. Celkový počet nezaměstnaných stoupl na 6,2 milionu, což byl nejvyšší počet od července. Stále však zaostal za osmiletým maximem z loňského února, kdy počet nezaměstnaných činil 7,1 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK