Ropa stoupla nad 73 dolarů díky slabšímu dolaru a silným nákupům

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál rostou a americká ropa se dostala nad 73 dolarů za barel. Ropný trh čerpá podporu z poklesu dolaru vůči zpevňujícímu euru a silným nákupům, jimiž investoři reagují na propad cen z konce minulého týdne. K cenovému oživení nadále dopomáhá i chladné počasí na východě USA a napětí mezi Západem a Íránem.

Cena americké lehké ropy (WTI) stoupla kolem 14:30 SEČ o 85 centů na 72,74 dolaru za barel a předtím se vyhoupla o více než jeden dolar nad 73 dolarů. V pátek se WTI propadla až na téměř dvouměsíční minimum 69,50 dolaru. Severomořská ropa Brent dnes posílila o 90 centů nad 72 dolarů za barel.

Kurz dolaru dnes sestoupil z nedávných maxim vůči euru za osm a půl měsíce. Evropská měna těží z dohadů finančních trhů o přípravě záchrany Řecka před státním bankrotem. Pokles dolaru snižuje nedolarovým investorům cenu ropy, což láká k jejímu nákupu.

Ropu podporuje chladné počasí v USA, kde o víkendu východ země zasáhla nejhorší sněhová bouře za řadu desetiletí. Sněžení by mělo pokračovat a Národní meteorologická služba odhadla, že poptávka po topném oleji v severovýchodní oblasti Spojených států se tento týden dostane 11,5 procenta nad normál. Severovýchod Spojených států je největší světovou oblastí spotřeby topného oleje.

Írán dnes začal obohacovat uran na 20 procent místo dosavadních 3,5 procenta. Francie a USA vyzvaly k novým a důrazným mezinárodním sankcím vůči Teheránu.

Ropný trh bude nyní čekat na čtvrtý ekonomický summit Evropské unie, kde se bude jednat o rozpočtové krizi v Řecku a dalších zemích. Dnes večer a ve středu vyjdou zprávy o týdenním vývoji ropných zásob v USA. Podle odhadů analytiků stouply zásoby ropy o 1,2 milionu barelů, zatímco zásoby destilátů včetně topného oleje klesly o 1,7 milionu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů) ve 14:31 SEČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 71,02 70,11 New York - Nymex WTI březen 72,74 71,89

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK