Řecko v rámci rozpočtových úspor navrhuje důchodovou reformu

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 9. února (ČTK) - Řecká vláda dnes v rámci krizového plánu rozpočtových úspor navrhla základní body reformy krachem ohroženého důchodového systému. Reforma má spočívat ve zvýšení věku odchodu do důchodu a zrušení možnosti předčasného pobírání penzí. Levicová vláda se tak postavila tlaku odborů, které proti úsporným opatřením chystají sérii stávek.

Socialistická vláda oznámila, že studuje návrhy, podle nichž by se do roku 2015 zvýšil průměrný věk odchodu do důchodu na 63 let z dosavadních 61 let. Ministr práce Andreas Loverdos prohlásil, že penzijní systém se bez reforem zhroutí do pěti let. Nová legislativa by měla zakázat dobrovolné odchody ze státního systému a založit nový důchodový fond, který by spravoval důchodové rezervy v sumě 30 miliard eur.

"Tyto reformy nejsou pouhým látáním děr, ale zásadní přeměnou, s jejíž pomocí bude systém moci v příštích desetiletích přežít," řekl Loverdos na vládní komisi pro důchodovou reformu. "Skoncujeme s předčasnými odchody do důchodu. Skoncujeme s klientelismem," dodal.

Řecká vláda minulý měsíc pod tlakem Evropské unie a finančních trhů vypracovala plán úspor, který má vytáhnout zemi z krize předlužených veřejných financí a zabránit hrozbě státního bankrotu. Plán počítá se snížením rozpočtového deficitu do roku 2013 z loňských téměř 13 procent pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Evropská komise minulý týden vládní plán úspor schválila, zdůraznila však, že prioritou Řecka musí být reforma penzijního systému. Právě ze stárnutí populace hrozí veřejným financím největší tlak, který se nejvíce projevuje v rozšířených předčasných odchodech státních zaměstnanců. Podle expertů systém bez drastických reforem během 15 let zkrachuje.

Vláda Jorgose Papandrea chce tento týden ještě zveřejnit zákon o daňové a mzdové reformě. Ten předpokládá zmrazení mezd ve veřejném sektoru a výrazné omezení příplatků a zvláštních dávek pro státní zaměstnance.

Záměry vlády vyvolaly hněv tradičně militantních domácích odborů, které začaly organizovat stávkové akce. První rozsáhlou akcí proti vládnímu plánu bude středeční čtyřiadvacetihodinová stávka státních zaměstnanců, která přeruší letecký provoz mezi Řeckem a zbytkem světa, zasáhne státní nemocnice a školy, finanční úřady a místní státní úřady. Na 24. února plánuje podobnou stávku hlavní odborový svaz zaměstnanců soukromého sektoru.

Evropské finanční trhy a kurz eura jsou v posledních týdnech pod silným tlakem fiskální krize v Řecku a podobných potíží dalších členů eurozóny z jižní Evropy. Od počátku týdne trhy oživují s podporou dohadů, podle nichž se v Evropské unii připravuje pomoc Řecku. Spekulace dnes rozvířila zejména zpráva o předčasném návratu šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta z Austrálie na čtvrteční mimořádný ekonomický summit EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK