Vondruška: Pojištění kryje návrat klientů Sunny Days z dovolené

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Právní situaci kolem společnosti Sunny Days neosvětlilo ani dnešní jednání zástupců ministerstva pro místní rozvoj, asociace cestovních kanceláří a asociace pojišťoven. Podle ministra Rostislava Vondrušky zatím nelze jednoznačně říci, zda se Sunny Days dopouští protiprávního jednání. Vondruška však zároveň doplnil, že všichni zúčastnění se shodli na tom, že v případě krachu firmy by se klienti vrátili z Egypta na náklady pojišťovny Generali. Otázkou ale zůstává, co bude s rekreanty, pokud se firma o ně nepostará, úpadek však nevyhlásí.

Sunny Days není od začátku února pojištěna proti úpadku, kvůli čemuž následně přišla o koncesi cestovní kanceláře a změnila se na agenturu. Jako taková může nyní pouze přeprodávat cizí zájezdy, nesmí ale prodávat ani vypravovat vlastní dovolené.

V současné době se spor vede o to, zda Sunny Days může poslat klienty na zájezd, který byl koupen do konce ledna, tedy v době, kdy pojištění proti úpadku stále platilo. Firma je přesvědčena, že je to možné, zástupci MMR a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) o tom přesvědčeni nejsou. MMR chce proto změnit zákon o cestovním ruchu tak, aby klienti byli proti podobným rizikům více zajištěni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK