Almunia: Evropa by měla podpořit Řecko výměnou za přísliby změn

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk/Brusel 9. února (zpravodaj ČTK) - Evropa se nemusí kvůli současným vážným hospodářským problémům Řecka, jedné z členských zemí eurozóny, obracet na Mezinárodní měnový fond (IMF). Ve Štrasburku to dnes před europoslanci řekl končící eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Joaquín Almunia, který v dnes schválené nové Evropské komisi bude zastávat post místopředsedy EK a komisaře pro hospodářskou soutěž.

"Chtěl bych, aby evropští lídři řekli řeckým úřadům, že výměnou za úsilí, které činí, dostanete od nás podporu," řekl Almunia na zasedání Evropského parlamentu.

"Nedostanete podporu zadarmo," dodal ale s tím, že by výměnou za to, by měl z Atén zaznít jasné přísliby, že dostojí odpovědnosti.

O situaci v Řecku, které se odrážejí na kurzu eura i pohledu finančních trhů na celou eurozónu, se budou již ve čtvrtek na mimořádném summitu bavit lídři 27 členských zemí Evropské unie.

"Nemusíme vyzývat IMF (kvůli pomoci Řecku)," řekl Almunia. "Můžeme a měli bychom to udělat sami...Pokud budeme mít adekvátní míru koordinace, pokud budeme mít politický závazek...tak máme víc nástrojů, než je třeba, abychom čelili delikátním situacím, jako je takhle, s nímž jsme konfrontováni nyní v Řecku," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK