FTD: Německo chystá finanční pomoc EU pro Řecko

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. února (ČTK) - Německá vláda organizuje evropskou finanční pomoc předluženému Řecku a uvažuje o bilaterálních i společných opatřeních Evropské unie. Uvedl to dnes na svých internetových stránkách list Financial Times Deutschland. Zdroj z německé vládní koalice předtím agentuře Reuters sdělil, že země eurozóny se již v principu rozhodly Řecku pomoci.

Podle listu by měl spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble o podrobnostech zvažovaného plánu pomoci informovat šéfy vládní koalice ve středu.

"V rámci eurozóny bylo v principu přijato rozhodnutí o pomoci Řecku," řekl nejmenovaný zdroj. Podle něj se nadále zvažují různé možnosti a konkrétní rozhodnutí nepadlo, nejpravděpodobnější je však bilaterální pomoc.

Řecko se na konci loňského roku dostalo pod silný tlak finančních trhů, když se ukázalo, že jeho rozpočtový deficit je výrazně vyšší, než Atény do té doby udávaly. Nová řecká vláda teď sestavuje plán razantních rozpočtových úspor s pomocí důchodové reformy, daňových změn a snížení mezd ve veřejném sektoru.

Řecko musí jen v letošním roce splatit dluhopisy v objemu asi 50 miliard eur v situaci, kdy se jeho náklady na obsluhu dluhu kvůli odvratu trhů prudce zvýšily. Pokud vláda nezíská na splácení peníze, bude Řecku bez pomoci zvenčí hrozit vyhlášení platební neschopnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK