Slovenské MF zvýšilo letošní odhad růstu ekonomiky na 2,8 pct

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 9. února (ČTK) - Slovenské ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu hrubého domácího produktu Slovenska v letošním roce na 2,8 procenta z dosavadního výhledu 1,9 procenta a snížilo i odhad loňského poklesu. Agentuře Reuters to dnes sdělil nejmenovaný vládní zdroj.

Pro loňský rok nyní ministerstvo odhaduje hospodářský pokles na 4,9 procenta po předloňském růstu o 6,4 procenta. Úřad ve své poslední prognóze z loňského září předpovídal propad o 5,7 procenta. Oficiálně má ministerstvo nové odhady zveřejnit ve středu.

Slovenská ekonomika ve třetím čtvrtletí zaznamenala meziroční pokles o 4,8 procenta po propadu o více než pět procent v prvních dvou čtvrtletích. Slovenskou ekonomiku srazila na kolena globální hospodářská recese, kvůli níž se prudce propadla poptávka po slovenském vývozu, zejména v klíčových zemích Evropské unie.

Ve čtvrtém čtvrtletí byl pokles slovenské ekonomiky zřejmě nejpomalejší za celý loňský rok. Analytici v průměru předpokládají, že slovenský HDP v období od října do prosince meziročně klesl o 3,7 procenta. Slovenský statistický úřad zveřejní rychlý odhad vývoje ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí a celém loňském roce tento pátek.

Předpovědi ministerstva financí jsou stále o něco pesimističtější než předpovědi slovenské centrální banky. Ta předpokládá, že slovenská ekonomika letos poroste o 3,1 procenta po loňském poklesu o 4,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK