Itálie přesune podporu z automobilového sektoru do jiných odvětví

09.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 9. února (ČTK) - Italská vláda hodlá v letošním roce přesunout pobídky na podporu spotřebitelské poptávky z automobilového sektoru do jiných průmyslových odvětví. Uvedl to dnes italský ministr průmyslu Claudio Scajola s tím, že vláda bude automobilky podporovat pouze v investicích do výzkumu a vývoje.

Itálie loni podobně jako další evropské země zavedla program šrotovného, v jehož rámci může kupující získat příspěvek na nákup nového automobilu, pokud jej vymění za starší vozidlo. "V tomto roce je smysluplnější podporovat jiné sektory," řekl ministr. "V roce 2009 italská vláda silně podporovala automobilový průmysl, nyní je ale smysluplnější z tohoto systému podpůrných opatření vystoupit," dodal.

Generální ředitel italské automobilky Fiat Sergio Marchionne minulý týden podle agentury APA zdůraznil, že by nebylo žádné "drama", pokud by vláda podporu automobilového průmyslu neprodloužila. "Je jasné, že tato podpůrná opatření jsou dočasným řešením k vyvedení automobilového průmyslu z velké krize. Dříve či později musí být zrušena," prohlásil.

Italská vláda začala loni v únoru nabízet šrotovné ve výši 1500 eur (téměř 40.000 Kč) výměnou za likvidaci více než devět let starého vozu. V případě pořízení automobilu s elektrickým či plynovým pohonem činil příspěvek dokonce 3500 eur. Program šrotovného byl nicméně na konci roku zastaven, napsala agentura APA.

Celkový prodej automobilů v Itálii se v loňském roce snížil o pouhých 0,2 procenta na 2,158 milionu vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK