Japonské akcie v nadějích na pomoc Řecku mírně zpevnily

10.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. února (ČTK) - Japonský akciový trh dnes v nadějích na možnou pomoc Řecku mírně posílil a smazal úterní ztrátu. Zprávy o plánech eurozóny na pomoc předlužené zemi povzbudily zejména nejvýznamnější japonské tituly, které předtím v obavách z fiskální nestability v Evropě oslabovaly. Kurz eura však část úterních zisků ztratil.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,3 procenta na 9963,99 bodu a oživil z úterního dvouměsíčního minima. Z nejvyšší úrovně za 15 měsíců z poloviny ledna klesl index o téměř deset procent.

Japonské "blue-chips" těžily ze zpráv médií, podle nichž Německo organizuje pomoc Řecku. Zdroj z německé vládní koalice agentuře Reuters dokonce řekl že vlády eurozóny se již v principu na pomoci dohodly, to však němečtí vládní mluvčí popřeli.

Akcie automobilky Toyota, která má těžké problémy kvůli svolávání milionů vozů k opravám, dnes posílily o 0,4 procenta. Podle některých obchodníků již akcie Toyoty sestoupily na své dno, protože od druhé poloviny ledna kvůli zprávám o masivním svolávání a zastavování prodeje ztratily asi pětinu hodnoty. Mírně ztratila Honda, která dnes rozšířila loňskou svolávací akci kvůli vadným airbagům.

Euro dnes smazalo část středečního zhruba jednoprocentního zisku. Investoři na devizovém trhu jsou ohledně údajné pomoci Řecku opatrní a raději čekají, jak to dopadne. Trh také čeká na odpolední zveřejnění projevu šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který by měl naznačit další strategii Fedu v měnové politice.

Euro k dolaru ke konci tokijského obchodování oslabilo o 0,4 procenta na 1,3746 USD. Proti jenu evropská měna oslabila o 0,5 procenta na 123,13 JPY. Dolar k jenu klesl o 0,1 procenta na 89,61 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK