Eurovia CS koupila zbývající podíl v bývalých Silnicích Brno

10.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Stavební společnost Eurovia CS plně ovládla firmu Eurovia Brno, dříve vystupující pod názvem Silnice Brno. Dosud v podniku kontrolovala 90 procent, zbývající podíl získala od Jiřího Lutonského. Ten nadále působí ve vedení firmy. Informaci ČTK dnes potvrdila mluvčí Eurovie CS Iveta Štočková. Hodnotu transakce společnost nesdělila.

"Odkoupení zbývajícího podílu je logickým vyústěním procesu zahájeného před 14 lety. Naším plánem je maximální integrace Eurovia Brno do struktury společnosti," uvedla mluvčí. Většinový podíl v bývalých Silnicích Brno získala Eurovia, tehdy ještě pod názvem Stavby silnic a železnic, již v polovině 90. let.

Eurovia Brno se ještě jako Silnice Brno zabývala především dopravním stavitelstvím na jižní Moravě. V roce 2008 společnost utržila celkem 809,7 milionu korun, což bylo přibližně stejně jako o rok dříve. Čistý zisk firmy v roce 2008 meziročně klesl asi o čtyři miliony na 13,9 milionu korun. Čísla za loňský rok společnost zatím nezveřejnila.

Eurovia CS fungovala ještě před rokem pod názvem Stavby silnic a železnic. Patří mezi největší stavební firmy v České republice, především v oblasti dopravně-inženýrského stavitelství. Buduje silniční a kolejové stavby, staví také například mosty, sportovní areály nebo čistírny odpadních vod. Firma zaměstnává více než 4000 pracovníků. Čistý zisk společnosti za rok 2008 činil v Česku a na Slovensku 925 milionů korun. Výsledky za rok 2009 firma dosud nezveřejnila.

Kromě stavební činnosti provozuje Eurovia CS v Česku také několik lomů a obaloven. "Na počátku letošního roku jsme se rozhodli pro změnu vnitřní organizace společnosti. Všechny provozovny, které pracují se surovinami, tedy obalovny asfaltových směsí a lomy, byly vyčleněny do jednoho odštěpného závodu oblasti Obalovny a lomy," sdělila Štočková. Všechny lomy podniku nyní spravuje dceřiná společnost Eurovia Stone CZ. Ta v lednu vložením majetku těchto lomů zvýšila základní kapitál ze 100.000 korun na 61 milionů korun. "Tuto změnu neprovázelo žádné opatření v podobě propouštění, jednalo se pouze o organizačně-administrativní záležitost," uzavřela mluvčí Eurovie CS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK