Finsko schválilo výstavbu plynovodu Nord Stream

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 12. února (ČTK) - Finsko schválilo výstavbu plynovodu Nord Stream ve svých vodách. Otevřelo tak cestu k zahájení projektu, který má umožnit přepravu ruského plynu přes Baltské moře do Německa. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters. Plynovod již dříve získal potřebná povolení od ostatních zemí, přes jejichž území má procházet. Nord Stream by se měl stát největším ruským plynovodem postaveným po rozpadu Sovětského svazu.

Očekává se, že výstavba 1200 kilometrů dlouhého plynovodu začne v dubnu a vyžádá si 7,4 miliardy eur (přes 190 miliard Kč). Nord Stream by měl po dokončení v roce 2011 přepravovat zhruba 55 miliard krychlových metrů plynu ročně z ruského přístavu Vyborg do německého přístavu Greifswald. Někteří analytici nicméně upozorňují, že plynovod je příliš nákladný a mohl by čelit zpožděním kvůli hospodářskému útlumu a nižší poptávce po plynu.

Plynovod Nord Stream bude obcházet Ukrajinu, která měla s Ruskem opakovaně spory ohledně plateb za dodávky plynu. Loni v lednu narušily spory mezi Moskvou a Kyjevem tranzit ruského plynu do Evropy, takže se miliony evropských domácností ocitly na vrcholku zimy bez tepla. Narušení tranzitu plynu navíc způsobilo újmu rovněž evropskému průmyslovému sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK