ČSÚ: Ekonomika loni meziročně klesla o 4,3 procenta -------------------- --------------------

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Výkon české ekonomiky za celý loňský rok po očištění o cenové, sezonní a kalendářní vlivy klesl ve srovnání s rokem 2008 o 4,3 procenta. V posledním loňském čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně snížil o 4,2 procenta. Hospodářství na konci roku neoživilo ani ve srovnání s předchozím čtvrtletím, HDP proti němu klesl o 0,6 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Pro vývoj HDP za celý loňský rok byl podle statistiků určující výrazný mezičtvrtletní pokles v prvním čtvrtletí následovaný nevýrazným růstem hrubé přidané hodnoty v následujících čtvrtletích. Bez očištění o sezónní a kalendářní vlivy byl HDP v reálném vyjádření v celoročním úhrnu nižší o 4,4 procenta, z toho ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta.

Loňský výkon české ekonomiky tak byl horší, než odhady analytiků. "Ani náš pesimistický odhad (pokles o tři procenta) nestačil na výsledek, který naznačuje propad o více než čtyři procenta," uvedl Petr Dufek z ČSOB.

"Česká ekonomika by letos měla po loňském propadu ve výši 4,3 procenta mírně vzrůst o 1,5 procenta. Tento růst bude ovšem způsoben pouze pozitivním příspěvkem na straně zásob, ostatní složky HDP by měly k růstu přispívat negativně," odhadl analytik Jiří Škop z Komerční banky.

Ekonomika navíc vykázala pokles i proti třetímu čtvrtletí. "Jak je vidět ze zpráv, zatímco situace v průmyslu se ke konci roku začala stabilizovat, propad se přesunul do odvětví služeb. Mizerný výsledek ekonomiky za poslední kvartál ukazuje, že oživení přijde se zpožděním a navíc bude nejspíše jen pozvolné, malé a velmi zranitelné," podotkl Dufek. Podle Škopa jsou čísla za čtvrté čtvrtletí zklamáním.

Mezičtvrtletní snížení HDP v posledním loňském čtvrtletí bylo podle statistiků důsledkem poklesu daní z produktů o 6,9 procenta zejména v důsledku vysoké srovnávací základny ve třetím čtvrtletí. "Hrubá přidaná hodnota v odvětvovém úhrnu naopak o 0,2 procenta vzrostla díky pozitivnímu příspěvku průmyslu, negativně však působil pokles v odvětvích obchodu, podnikatelských služeb a stavebnictví," uvedli.

Předběžný odhad ČSÚ sestavil na základě dílčích informací ze statistických zjišťování a administrativních zdrojů. Zpřesněný odhad vývoje HDP a jeho složek úřad zveřejní 11. března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK