Temelín v sobotu plánovaně odstaví od sítě první výrobní blok

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 12. února (ČTK) - V temelínské elektrárně bude v sobotu ve tři hodiny ráno odstaven první blok od rozvodné sítě. Důvodem je plánovaná zkouška. Dodávka elektřiny z prvního bloku by měla být obnovena v úterý. ČTK to dnes sdělil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Během třídenní odstávky proběhne pravidelná zkouška pádu klastrů a bude provedena kontrola celého systému olejové regulace turbíny," uvedl Sviták. Touto zkouškou si elektrárna pravidelně prověřuje parametry palivových souborů umístěných v aktivní zóně reaktoru. Nynější zkouška je poslední před letním přechodem na palivo společnosti TVEL. Blok bude znovu připojen v pondělí v noci a od úterý bude pracovat opět na plném výkonu.

Poslední plánovaná odstávka se v Temelíně uskutečnila v polovině prosince, kdy byly kvůli zkouškám a opravám odstaveny oba výrobní bloky. Na rok 2010 má Temelín plánovány dvě odstávky pro výměnu paliva. Jejich celková délka je 110 dnů. Odstávka druhého bloku začne 1. května a na prvním bloku bude zahájena 17. července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK