Pokles HDP analytiky překvapil, dále očekávají křehký růst -------------------- --------------------

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Dnešní údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) o vývoji ekonomiky v loňském posledním čtvrtletí zaskočil tuzemské analytiky. Většina z nich očekávala, že ekonomika pokračovala v loňském čtvrtém kvartálu v oživení. Podle předběžného odhadu ČSÚ však hrubý domácí produkt mezičtvrtletně klesl o 0,6 procenta a meziroční pokles činil 4,2 procenta. Za celý loňský rok se výkon ekonomiky snížil o 4,3 procenta. V následujících měsících lze podle analytiků očekávat jen křehký růst.

"Statistický úřad přichystal finančním trhům studenou sprchu," komentoval oznámení ČSÚ Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Ekonomika se podle něj vrátila na pokraj recese. K jejímu oficiálnímu prohlášení by nyní stačilo, aby rovněž v prvním letošním čtvrtletí byl vykázán ekonomický pokles. "Každopádně neměníme v tomto okamžiku výhled HDP na letošní rok. Signály oživení ekonomiky, které jsme dosud zaznamenali, nebyly chimérou," dodal analytik.

Podle analytika společnosti Citfin Tomáše Volfa jsou rizika pro ekonomiku stále velká. Spotřebitelská poptávka je slabá a kvůli rostoucí nezaměstnanosti tak zatím není důvod se domnívat, že by spotřeba v budoucnu výrazněji vzrostla. "Dá se čekat, že v dalších měsících se bude HDP oživovat, ale růst bude podle našeho názoru stále velmi křehký a hlavní otázkou pro exportně zaměřenou domácí ekonomiku je, kdy se oživí poptávka v zahraničí," dodal Volf.

Musíme počítat s tím, že letos ekonomika bude hledat jen obtížně růstové impulsy, upozornil Petr Dufek z ČSOB. "Investice soustavně klesají a nejspíše přichází už řada i na spotřebu domácností. Nedá se čekat, že by v situaci rostoucí nezaměstnanosti a limitovaného mzdového vývoje mohli lidé s klidem utrácet více než loni. A potěšující zprávy nepřicházejí ani ze zahraničí, takže na optimismus je stále dost času," uvedl Dufek.

Podle ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka bude letos brzdit českou ekonomiku snaha o snížení deficitu veřejných financí. "Potenciál české ekonomiky před finanční krizí rostl o 4 až 5 procent ročně. Změny, jimiž prochází globální ekonomika, a vystřízlivění domácí fiskální politiky, sníží tempo růstu potenciálu ekonomiky na 2 až 3 procenta ročně. Takový je český nový normál," dodal Marek s tím, že pro letošní rok počítá s růstem HDP o 2,1 procenta.

Průběh ekonomické krize bude mít podle Jiřího Škopa z Komerční banky tvar asymetrického písmene W. Po recesi na přelomu let 2008 a 2009 ekonomika v loňském třetím kvartálu ožila, v první polovině letošního roku by podle něj měla stagnovat. "Důvodem je zejména očekávaný vývoj v eurozóně, ukončení šrotovného v zahraničí a také domácí fiskální restrikce s největším vlivem na spotřebu domácností," uzavřel Škop.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK