Česká ekonomika se loni propadla o 4,3 pct, čeká se křehký růst -------------------- --------------------

12.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Hrubý domácí produkt České republiky za celý loňský rok klesl meziročně o 4,3 procenta. Výkon ekonomiky neoživil ani ve čtvrtém čtvrtletí, proti předchozím třem měsícům klesl o 0,6 procenta, když ve třetím čtvrtletí v tomto srovnání ještě rostl. Meziročně česká ekonomika v posledním loňském čtvrtletí klesla o 4,2 procenta. Dnešní odhad Českého statistického úřadu analytiky nepříjemně překvapil, do budoucna očekávají křehký růst.

Bez očištění o sezónní a kalendářní vlivy byl HDP v reálném vyjádření v celoročním úhrnu nižší o 4,4 procenta, ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta. Ministerstvo financí očekávalo za loňský rok v poslední prognóze z konce ledna pokles HDP o čtyři procenta, Česká národní banka předpovídala sestup o 3,9 procenta.

"Jsem rád, že jsme se při sestavování státního rozpočtu na rok 2010 chovali velmi konzervativně. Výsledek meziročního poklesu čtvrtého čtvrtletí je pro mě velkým zklamáním. Nemilým překvapením je rovněž meziroční pokles ekonomiky o 4,3 procenta, čekal jsem maximálně čtyřprocentní pokles," uvedl ministr financí Eduard Janota.

Loňský výkon české ekonomiky byl horší i ve srovnání s odhady analytiků. "Ani náš pesimistický odhad (pokles o tři procenta) nestačil na výsledek, který naznačuje propad o více než čtyři procenta," uvedl například Petr Dufek z ČSOB. Upozornil, že situace v průmyslu se ke konci roku začala stabilizovat, propad se ale přesunul do odvětví služeb.

Na rozšíření hlubokého poklesu z průmyslu například do služeb upozornil také Svaz průmyslu a dopravy. "Domácnosti a postupně i vláda začínají šetřit a jejich poptávka už slábne," řekl analytik svazu Oldřich Körner.

Pavel Sobíšek z UniCredit Bank připomněl, že ekonomika se vrátila na pokraj recese. K jejímu oficiálnímu prohlášení by nyní stačilo, aby rovněž v prvním letošním čtvrtletí byl vykázán ekonomický pokles. "Každopádně zatím neměníme výhled HDP na letošní rok. Signály oživení ekonomiky, které jsme dosud zaznamenali, nebyly chimérou," dodal Sobíšek.

Také podle analytika společnosti Citfin Tomáše Volfa je možné i přes rizika, jakými jsou pro ekonomiku rostoucí nezaměstnanost a slabá spotřebitelská poptávka, očekávat v dalších měsících oživování ekonomiky. "Ale růst bude podle našeho názoru stále velmi křehký a hlavní otázkou pro exportně zaměřenou domácí ekonomiku je, kdy se oživí poptávka v zahraničí," dodal.

Analytik Komerční banky Jiří Škop odhadl, že letos česká ekonomika vzroste o 1,5 procenta. "Tento růst bude ovšem způsoben pouze pozitivním příspěvkem na straně zásob, ostatní složky HDP by měly k růstu přispívat negativně," dodal. Podle ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka bude letos brzdit českou ekonomiku snaha o snížení deficitu veřejných financí. Pro letošní rok tak počítá s růstem HDP o 2,1 procenta. Zpožděné a jen pozvolné a zranitelné oživení předpokládá také Dufek.

Dnešní údaje o síle poklesu českého hrubého domácího produktu nepříjemně překvapily také některé zahraniční analytiky. Zmiňují ale také, že pokles je nejmenší ve východní části Evropské unie s výjimkou Polska, kde HDP rostl. Česko bude podle nich nicméně nyní potřebovat úspornou hospodářskou politiku.

Ekonomika Evropské unie se podle dnešních údajů Eurostatu za celý loňský rok propadla o 4,1 procenta a hospodářství eurozóny o čtyři procenta. To je nejvíce v historii. K horšímu vývoji přispěl vývoj v Německu, jehož ekonomika překvapivě v posledním čtvrtletí loňského roku jen stagnovala. Lepší výsledky nezajistil ani silný růst francouzské ekonomiky, která je po německé druhá největší v unii. HDP Francie v posledních třech měsících roku 2009 mezičtvrtletně vzrostl o 0,6 procenta.

Jak uvedl Jürgen Michels z finanční skupiny Citigroup, některé státy EU ještě ani nevystoupily z recese, což se týká především Španělska a Řecka. Obě země přitom bojují s velkým dluhem a nyní se k němu přidává ještě kolabující ekonomika. "Data za čtvrté čtvrtletí 2009 posilují naše podezření, že ekonomika eurozóny letos jen těžko poroste o více než jedno procento," dodal Howard Archer z IHS Global Insight.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK