Ness Czech loni klesly výnosy o 18 procent, letos čeká růst

18.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Jedné z největších tuzemských softwarových firem Ness Czech loni klesly výnosy o 18 procent na 1,43 miliardy korun. Celý trh přitom loni zaznamenal dvacetiprocentní pokles. Letos chce společnost růst na přibližně 1,52 miliardy korun. Na setkání s novináři to uvedl generální ředitel Mirko Kalous.

Kvůli ekonomické krizi Ness zaznamenal pokles zakázek zejména od klientů v telekomunikacích, bankovním sektoru a automobilovém průmyslu. Firmě naopak rostly výnosy ze státní správy.

"V loňském prvním čtvrtletí dobíhaly zakázky z roku 2008, potom došlo k výraznému propadu trhu, jak zákazníci začali své projekty odkládat," uvedl Kalous. Podle něj klesl zájem o analytiky, vývojáře a testery, které zákazníci stále více berou jako komoditu, menší propad byl u služeb s vysokou přidanou hodnotou.

Firma loni získala nové kontrakty za 1,9 miliardy korun, které bude realizovat i letos a v příštích dvou letech. "Máme zajištěnu skoro polovinu práce na letošní rok," dodal Kalous. Letos podle něj společnost uzavře nové obchody za 1,8 miliardy Kč.

Mateřská společnost Ness Technologies zároveň letos obnovila svůj akviziční program, který zastavila kvůli krizi. Nyní jedná s přibližně čtyřmi firmami v regionu střední a východní Evropy o případné koupi. Potenciální podniky ke koupi hledá v zemích, kde dosud nemá zastoupení, v Česku s nikým nejedná.

Ness Czech má 700 zaměstnanců v Praze, Brně a Ostravě. Firma se před rokem spojila se společností Logos. Mateřská Ness Technologies má 8000 zaměstnanců v 18 zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK