ČSSD chce do roku 2014 zvednout důchody o polovinu

23.02.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 23.února (Reuters) - ČSSD chce do roku 2014 zvednout průměrný důchod o polovinu a říká, že současný průběžný systém financování penzí...

...potřebuje pouze dílčí reformy, ale nikoli zásadní změnu, kterou požadují někteří ekonomové.

Místopředseda sociální demokracie Zdeněk Škromach řekl v úterý na konferenci, že průměrný důchod by měl do roku 2014 stoupnout zhruba na 15.000 korun z nynějších téměř 10.000 korun. Hlavním důvodem je podle něj inflace.

Jako jeden ze zdrojů poslouží plánované zvýšení měsíční minimální mzdy na 8500 korun ročně ze současných 8000 korun, jež by zvedlo také odvody na sociální pojištění, uvedl Škromach.

"Realitou je, že bude-li více důchodců a budeme-li chtít udržet alespoň reálnou hodnotu důchodů, je třeba do systému přivést další finanční zdroje," řekl.

Spotřebitelské ceny loni vzrostly o 1,0 procenta a Česká národní banka i ministerstvo financí předpovídají pro příští roky pouze pozvolné zrychlování inflace. Podle ČNB měly ceny v roce 2011 přidat 2,1 procenta, MF čeká růst o 1,8 procenta.

Systém sociálního zabezpečení skončil loni v deficitu 81,6 miliardy korun po letech kladných výsledků, když výdaje stouply meziročně o 7,1 procenta a na ekonomiku dopadla globální krize, jež těžce zasáhla klíčové exportní trhy, zejména Německo.

ČSSD chce do roku 2013 snížit schodek veřejných financí na 3 procenta hrubého domácího produktu z loňských 6,6 procenta, aby Česko mohlo v roce 2015 přijmout euro. Favorit květnových voleb proto plánuje zvýšení příjmů státu, například firemních daní, a racionalizaci výdajů.

ŽÁDNÝ OPT-OUT

Analytici uvádějí, že průběžný systém, kdy současní plátci odvodů financují nynější důchodce, má strukturální potíže a k odvrácení kolapsu nutně potřebuje změnu. Ústředním problémem je stárnutí populace, jež snižuje příjmy a zvyšuje náklady, neboť zhoršuje poměr plátců a příjemců.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že systém potřebuje jen jisté modifikace namísto vyvedení části prostředků do povinného kapitálového pojištění v takzvaném opt-outu.

Zdroje na důchody podle něj přinese podpora hospodářského růstu a produktivity práce, stát by měl také zvýšit podporu osobního připojištění.

"Není to na vyrvání něčeho z těla důchodového zabezpečení, což je opt-out, ale je to něco navíc a touto cestou chceme jít."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK