Ztráta EBRD loni stoupla, investice byly rekordní

24.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. února (ČTK) - Čistá ztráta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) loni stoupla na 746 milionů eur (přes 19 miliard Kč) z 602 milionů eur v předchozím roce. Oznámila to dnes banka s tím, že výsledky byly zasaženy zvýšením rezerv na možné úvěrové ztráty. Dodala, že loni investovala rekordních 7,9 miliardy eur (přes 200 miliard Kč) a letos počítá s mírným nárůstem investic.

"Globální ekonomický útlum bude nadále ovlivňovat region, ve kterém EBRD investuje. Oživení bude v rámci tohoto regionu pomalé a různorodé a příliv soukromých investic zůstane omezený," uvedl viceprezident banky pro finance Manfred Schepers.

EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. V současnosti investuje v 29 zemích a soustřeďuje se zejména na soukromý sektor, napsala agentura Reuters.

Banka minulý měsíc zvýšila odhad růstu rozvíjejících se evropských ekonomik pro letošní rok na 3,3 procenta z dříve předpokládaných 2,5 procenta. Odhad vývoje české ekonomiky prognóza EBRD nezahrnuje, protože banka Česko počítá mezi vyspělé země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK