Akcie v USA za pondělí vzrostly díky velké akvizici pojišťoven

02.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. března (ČTK) - Akcie amerických společností vzrostly nejvýše za déle než měsíc, protože zprávy o přesunech firemního majetku posílily důvěru investorů v budoucnost ekonomiky. Nejvíce akciím pomohla vzhůru American International Group (AIG) zprávou o prodeji své asijské životní pojišťovny britské skupině Prudential za 35,5 miliardy dolarů.

Index Dow Jones posílil o 78,53 bodu na 10.403,79 bodu, tedy o 0,8 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 1,6 procenta na 2273,57 bodu se ziskem 35,31 bodu. Od začátku roku tak má zisk 0,2 procenta a Dow Jones je nejvýše od 20. ledna.

Prodej aktiv American International Group britské skupině se považuje za známku důvěru v ekonomiku. Velké firmy jsou ochotny pouštět se do převzetí velkého balíku aktiv jen za příznivých okolností.

AIG chce prodat divizi AIA Group v rámci svého programu, kdy posiluje své základní aktivity a snaží se vrátit státu poskytnutou finanční pomoc. Ke konci minulého roku měla AIG z veřejných prostředků podporu 129,3 miliardy dolarů. Její majoritu tak drží daňoví poplatníci, napsala agentura AP.

Kurz eura v pondělí oslabil kvůli nejistotě kolem potíží s fiskální disciplínou Řecka. Evropská měna za pondělí klesla o polovinu procenta na 1,3557 USD. Vůči japonskému jenu pak dolar posílil o 0,3 procenta na 89,05 JPY, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK